Nepodnošljiv miris, otrovni gasovi i neprijatna slika na ulasku u naš grad (Prijepolje), podstakla nas je da pokrenemo pitanje zaštite životne sredine. Naša inspiracija je deponija, čije smeće često završi u reci Lim, jer dnevno dobije oko 35 tona komunalnog otpada.

Prijepolje deponija grupa MAŠTA ragan kuveljić ekologija smeće dečja nedelja
Deponija na ulasku u Prijepolje

U okviru Dečje nedelje realizovali smo projekat “I crno i belo, tako nam se htelo – ali i ti se pitaš” kojim smo upravo hteli da ukažemo na ekološki problem u našem gradu i okolini.

EKOLOŠKE RADIONICE

Najpre smo organizovali ekološke radionice na kojima smo razgovarali o postojećem stanju i ličnom aktivizmu. Predlagali smo kako možemo da uredimo prostor u kome živimo, a u radu su zajedno učestvovali učitelj, deca i roditelji.

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “I CRNO I BELO, TAKO NAM SE HTELO – ALI I TI SE PITAŠ”

Osim radionica koje su podrazumevale i akcije uređivanja naše sredine, uključili smo i drugare iz drugih osnovnih i srednjih škola u Prijepolju i Novoj Varoši. Zadatak je bio da fotografisanjem zabeleže, primere uredno i odgovorno organizovanog prostora u gradu, ali i primere nemarnih postupaka prema životnoj sredini. Takođe, mogli su da snime i prostor pre – kao zapušten i posle – taj isti prostor, koji su svojim aktivizmom doveli u red, tako da odmara, nadahnjuje i inspiriše.

Nakon ovih preduzetih akcija, u toku Dečje nedelje smo organizovali izložbu odabranih fotografija pod nazivom: „I crno i belo – tako nam se htelo, ali i TI se pitaš!“.

To je bio svojevrstan poziv našim sugrađanima i sugrađankama. Želeli smo da ih podsetimo na odgovornost i za belo i za crno lice naše svakodnevnice, i da ih pokrenemo na akciju jer se „i TI pitaš“. Dakle, da možemo svi da damo svoj doprinos očuvanju sredine u kojoj živimo.

Ovim našim angažovanjem i koristeći fotografiju kao mediji za prenos poruke, hteli smo da:

  • pozovemo građane i građanke, naročito decu i mlade, da se prema svom okruženju odnose odgovorno i da ga čuvaju;
  • da podignemo svest i podstaknemo na građanski aktivizam i bunt protiv svega što ugrožava vitalne interese i život svih žitelja jedne zajednice;
  • otvorimo prostor za razmišljanje o tome šta svako od nas može da doprinese, kako bismo se oslobodili zapuštenih prostora koji narušavaju lepotu grada i ugrožavaju naše zdravlje, jer mi nismo gospodari planete, već njeni korisnici;
  • podsetimo nadležne da je deponija i neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini na lokalu veliki problem za sve generacije koje žive u Prijepolju i okolini i da mi želimo da grad u kom živimo bude (zdravstveno) bezbedan, čist i podsticajan za lični razvoj, o čemu svi zajedno moramo brinuti.

Otvaranje izložbe na platou Doma kulture u Prijepolju propraćeno je kulturno – zabavnim programom grupe MAŠTA koji je pratio temu zaštite životne sredine.

Ovaj projekat realizovali smo uz podršku Fondacije „Jelena Šantić, a na temu
„Tvoje mesto u Srbiji.

Kako ste vi obeležili Dečju nedelju? Verujete li u moć građanskog aktivizma i da li ste ga primenjivali?

Nadam se da smo vas ovim našim primerom motivisali i podstakli da i vi nešto promenite u svojoj zajednici, jer ne zaboravite – I VI SE PITATE!