U okviru projekta „Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” čiji jedan od ciljeva rušenje predrasuda i širenje svesti među decom iz redovne populacije o okolnostima u kojima romska deca žive, razgovarali smo o tome kako da izgradimo odnos poverenja i uspešnu komunikaciju sa drugarima različitih kultura.

U tome kako biti uspešan u komunikaciji sa drugima, pomogao nam je i dijagram brige.

MISLITE MINIMALNO O DRUGOME, A MAKSIMALNO O SEBI

Ako mislite minimalno o drugome, a maksimalno o sebi – onda je rezultat 100:0 za vas, što znači da ste vi ajkula. Ako se u komunikaciji s drugim ne trudite da slušate, nemate strpljenja i ne uvažavate drugog  –  onda ste vi ajkula!

Šta će biti s vama ako ste ajkula?

Ako već niste, uskoro ćete ostati sami, jer ljudi ne vole da budu proganjani, neuvaženi i nesaslušani. Dakle, rezultat 100:0 za vas, ne donosi vam sreću kada je u pitanju dobra komunikacija i partnerski odnos.

MISLITE MINIMALNO O SEBI, A MAKSIMALNO O DRUGOME

Ako mislite minimalno o sebi, a maksimalno o drugome – onda je rezultat 0:100 za vas, što znači da ste vi plišani meda.

Kako da prepoznate plišanog medu u sebi?

Tako što ćete čuti sebe kako izgovarate rečenicu: Neka bude po tvom, jer vam je stalo do drugoga. Ako se u komunikaciji s drugim, povlačite, osuđujete sebe, ako se osećate povređeno i ako ste ranjivi – onda ste vi plišani meda. Ako između vas i drugog nema saradnje, ako osećate da vam se nanosi nepravda, ako vam je ugrožen psihički i fizički integritet – onda ste vi plišani meda.

Šta će biti s vama ako ste plišani meda?

Ako već niste, uskoro ćete izgubiti samopouzdanje, možete psihički da obolite i da dobijete psiho-somatska oboljenja, kao što su čir na želucu, aritmija srca ili visok krvni pitisak. Dakle, rezultat 0:100 za vas, pokazuje koliki ste gubitnik kada je u pitanju partnerski odnos i dobra komunikacija.

NE MISLITE NI O SEBI, NI O DRUGOME

Ako ne mislite ni o sebi, ni o drugome – onda je rezultat 0:0, nerešeno, što znači da ste vi noj.

Kako da prepoznate noja u sebi?

Pa tako što ćete čuti sebe kako izgovarate rečenicu: Mi nikad nismo u konfliktu, jer konflikt ne vidite ili ne želite da ga vidite. Ako u komunikaciji s drugim ne rešavate problem koji se pojavio, ako vam je odluka teret, ako mislite da će se samo rešiti – onda ste vi noj. Ako između vas i drugog stoji brdo problema koje ste gurali pod tepih i ako na dan odluke budete u panici jer imate gomilu nerešenih problema – onda ste vi noj.

Šta će biti s vama ako ste noj?

Ako već niste, uskoro ćete biti u bezizlaznoj situaciji jer ćete sve više upadati u nerešive probleme i biti napeti, nervozni i nezadovoljni. Dakle, rezultat 0:0 pokazuje da je kod vas sve nerešeno kad je reč o partnerskom odnosu i dobroj komunikaciji.

BIRAJTE DA BUDETE LISICA

Birajte da budete mudra lisica. Rezultat je 50:50 – pola vama, pola drugome. Kao lisica, možete reći: Činim ustupke i sebi i drugome. Kao lisica, u komunikaciji s drugim ne mirimo se sa situacijom, slušamo se, tražimo rešenje… Odnos između vas, kao lisice, i vašeg drugara ima perspektivu, jer težite kompromisu.  

Šta će biti dalje u vašem odnosu?

U ovom slučaju pola-pola nekada može biti dovoljno, ali nekada može dovesti do gorčine i nezadovoljstava. Zavisi od toga da li doživljavate čašu kao polupunu ili polupraznu. Rezultat 50:50 ipak pokazuje da ste spremni na kompromis kada je u pitanju partnerski odnos i dobra komunikacija.

ILI JOŠ BOLJE – BIRAJTE DA BUDETE DELFIN!

Birajte da budete delfin! Rezultat je 100:100, što znači da se nalazite u polju saradnje i dogovora. Kao delfin možete reći sebi: Kada imam problem uputiću mom drugaru ja-poruku, kada moj drug ima problem koristiću aktivno slušanje. Kao delfin u komunikaciji s drugim koristimo dogovor i saradnju, odnosi su bliski i radimo timski. Oboje smo zainteresovani za rešavanje problema, delimo uloge, imamo drugarski odnos. Naši ciljevi su jasni i tražimo alternative da do njih dođemo. Odnos između vas, kao delfina, i vašeg drugara neće se promeniti čak i ako ne dođete do rešenja, jer je svakako postojala briga o potrebama obe strane.

Šta će biti dalje u vašem odnosu?

U ovom slučaju postojaće obostrano zadovoljstvo zbog toga što su uvažene potrebe i vas i onog drugog. Rezultat 100:100 pokazuje koliko dobro plivate u polju saradnje kada je u pitanju dobra komunikacija i partnerski odnos.

Projekat “Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” realizuje se uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije „Jelena Šantić”, Grupe „484” i Evropske unije.

Ova publikacija je objavljena uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorna grupa Mašta” i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.