U drugom dopunjenom izdanju ovog priručnika nalazi se više od 350 igara, nastalih u okviru različitih programa namenjenih stručnom usavršavanju nastavnika. Igre su razvrstane u nekoliko grupa na osnovu onoga što se pomoću njih može postići. Pored igara koje su se nalazile i u prvom izdanju (za poboljšavanje saradnje, povećanje koncentracije, za bolje međusobno upoznavanje i uvažavanje, za formiranje grupa, bolju procenu doživljenog, za razmrdavanje tela i duha i za višestruko aktiviranje učenika), u novom izdanju mogu se naći igre za podizanje energije, kao i stare, popularne igre. Ovo je praktična i korisna knjiga pomoću koje će svaki nastavnik lako i brzo stvoriti prijatnu atmosferu u svom odeljenju.

Sve igre su dragocene za razvoj dece u eri vrtuelnog druženja i računarskih igrica koje podrazumevaju vezanost igrača za stolicu. Igre iz ove riznice poslužiće za stvaranje opuštene atmosfere, učiniće učenje prijatnim iskustvom, a decu će ispuniti zadovoljstvom.

Igre se na času mogu koristiti kada su deca umorna, nezainteresovna za gradivo koje obrađuju ili kada su napeta iz bilo kog razloga. Ova riznica igara treba da pomogne deci da kroz igru razmišljaju kreativno i maštovito.

Gde ima igre ima i učenja!

grupa “Mašta”

Kako je nastala ideja da napišemo knjigu?

Tih, sada već prilično davnih, dvehiljaditih, Neci Jović i meni, ROK je davao vetar u leđa… Ne, nismo slušali muziku, ROK je skraćenica za Reformske obrazovne krugove, koji su okupili armiju stručnih i posvećenih profesionalki i profesionalaca – i svi smo bili spremni da uložimo svoje znanje i energiju kako bi nam škole bile bolje.

Onda su počele sporadične kritike – u smislu da se „mi tamo nešto igramo“ – jer naše obuke nisu bile predavačke, već participativne. To je, za one koji rade frontalno-predavački, delovalo neozbiljno.

Iz revolta i potrebe da objasnimo koliko je igra važna, nastala je ova knjiga Riznica igara, koja govori kako stvarati prijatnu atmosferu za učenje.

Bilo je nestvarno poverovati da će našu ideju prepoznati i podržati Kreativni centar! Profesor Marinković – tadašnji direktor Kreativnog centra i ekipa koju je okupio, su nam bili podrška i naša knjiga se našla na policama knjižara. Bio je to osećaj ogromnog ponosa!

autori: Dragan Kuveljić i Neca Jović