Povodom Dana Roma 8. aprila, grupa „Mašta“ je sa svojim prijateljima iz Opštine Prijepolje i Doma kulture, organizovala  događaj „Doživite kulturu Roma“ koji se realizuje u okviru projekta „Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja“ čiji je cilj bolja integracija Roma u školski obrazovni sistem, rušenje predrasuda i upoznavanje sa kulturom Roma.

Događaj je organizovan na otvorenom u romskom naselju Jezdova kosa u Prijepolju. Učenice Romkinje su prisutnima predstavile svoje radove/panoe koje su kreirale na radionicama, te su prisutni imali prilike da bolje upoznaju kulturu Roma kroz prezentaciju  i razgovor sa njima.

Na otvaranju koordinator projekta, učitelj Dragan Kuveljić izjavio je: „Neki od glavnih razloga za mali broj Roma u školama su siromaštvo i brojni stereotipi, zbog čega su deca i mladi iz romske zajednice izloženi različitim oblicima diskriminacije. Zato je jedan od glavnih preduslova  da se romska populacija oseti uvaženom i značajnom u zajednici u kojoj živi, bolja prihvaćenost među sugrađanima. Da bismo nekoga prihvatili, dobro je da ga najpre upoznamo“.

On je dodao da su u okviru projekta „Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja“ pripadnici romske populacije sa članovima većinske lokalne zajednice, istraživali o kulturnoj raznolikosti. Cilj ove aktivnosti bio je da se doprinese smanjenju prećutnih barijera i stvaranju zajednice koja je  koherentna i integrisana, a ne podeljena i bez interesovanja za drugoga.

O položaju Roma i Romkinja u obrazovnom sistemu govorila je Emina Ilić, učenica 4.razreda Tehničke škole u Prijepolju.

Ona je istakla: “Moji vršnjaci retko upisuju srednju školu, jer mnogi i ne završe osnovnu školu. Ili im roditelji brane, ili nemaju finansija, ili zbog diskriminacije koja je stalno prisutna u školi”.

Emina je takođe navela da i Romi kao i drugi narodi imaju svoju kulturu, običaje i tradiciju koje prenose na mlađe generacije. Još kao maloj su joj bili zanimljivi običaji njenog naroda, a o kojima ju je najviše učio deda.

Najvažniji dan u godini za većinu Roma je poznatiji kao Đurđevdan. Dan pre proslave praznika imamo običaj da zapalimo vatru i celu noć dok ne osvane pevamo, igramo, pričamo i družimo se oko nje. Kada dođe jutro svi iz mahale se udružimo u jednu grupu i uz našu lepu himnu Ederlezi krećemo prema reci sa jajima obojenim u crvenu boju, kojima se umivamo i molimo za zdravlje, sreću i napredak u preostaloj godini“, objašnjava Emina.

Ona je navela da kada se molitva završi svi odlaze nasmejani s verom u ostvarenje njihovih skromnih želja da lome grančice vrbe kojima nakon toga, kite kuće, ograde i automobile.

Emina je dodala da ono po čemu su još Romi takođe poznati je pesma, kojom prevazilaze većinu svojih problema i životnih izazova. Osim toga, veoma su talentovani, te sakupljanjem sekundarnih sirovina i odličnim idejama uspevaju da od jednog komada gvožđa naprave lepu tepsiju, lonac i druge korisne predmete.

Osim istraživanja kulturne raznolikosti, u okviru projekta „Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” cilj je da se u procesu školovanja tokom školske 2020–2021. godine pruži obrazovna podrška deci iz romske populacije, a kroz forumovanje utiče na rušenje predrasuda o njima.

Projekat “Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” realizuje se uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije „Jelena Šantić”, Grupe „484” i Evropske unije.

Više o projektu možete pročitati OVDE.

Ova publikacija je objavljena uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ove publikacije isključivo je odgovorna grupa Mašta” i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije.