Škola u Novoj Varoši, kao deo RC FENIKS GV, je pokrenula kampanju PANDEGOGIJA & EKOLOGIJA, uz podršku NAGVIS-a /Nacionalne asocijacije nastavnika-ca GV-a i saradnika-ca/ i „act“ – ZAJEDNO ZA AKTIVNO GRAĐANSKO DRUŠTVO.

Namera nam je bila da napravimo promenu u Školi kako bi deca manje vremena provodila statično, a više u pokretu pod „vedrim nebom“. Spojili smo lepo i korisno pa su deca, boraveći na otvorenom, imala priliku da uče iz neposrednog okruženja – kroz integraciju različitih naučnih i umetničkih oblasti. Time smo doprineli i ublažavanju stresa prouzrokovanog pandemijom, podstakli dečju pažnju, kreativnost i socijalizaciju.

Spojili smo, naizgled nespojivo – Srpski i Tehniku i tehnologiju; Fiziku i Fizičko, Biologiju i Muzičko, zdravu ishranu sa svim predmetima – kroz angažovani izlet, Građansko vaspizanje i betonski krug, Starije osnovce i predškolce, Dečju nedelju i Pandemiju.

Sa petacima, osmakinjama-volonterkama i roditeljkama smo šetali po gradu i uočavali saobraćanu signalizaciju i nazive ustanova. Vodili računa da poštujemo znake radi bezbednosti i komentarisali pravopis u natpisima firmi i institucija. Bilo nas je oko 55, što dece što odraslih.

Sa šestacima i osmakinjama -volonterkama smo se kretali do Trga u gradu, po različitim terenima i uočavali putanju, brzinu, smer, pravac, kao i blagotvornost pokreta za zdravlje. Bilo je oko 50 dece. Učili smo fiziku praktikujući igre iz ranog detinjstva: Ide maca oko tebe; Laste prolaste; Kolariću paniću…

Sa petacima smo, na trerenima pored škole, povezivali hranu kao izvor energije, kroz igru pantomime i pokret uz muziku iz praistorijskog doba, a zatim smo tragali za „muzičkim rekvizitima“ iz prirode u obližnjoj šumi. Učestvovalo je oko 50 dece iz sva tri odeljenje petog razreda.

Sa četvrtacima smo organizovali angažovani izlet u blizini škole. Bilo nas je oko 50. Svako dete je imalo zadatak da predstavi ostalima neku zdravu namernicu.  Saznali smo koje sve blagodeti one kriju u sebi. Računali koliko vredi potrošiti za zdravlje, crtali i pronalazili najlepše opisne prideve za ove sočne plodove i pevali o njima. Na kraju se počastili punim korpama voća i povrća…

Sa petacima, koji pohađaju Građansko vaspitanje, smo realizovali čas u obližnjem parkiću, tzv. Jovanovoj bašti, na temu Želje i potrebe/Potrebe i prava. Bilo je 16 dece i iskoristili smo betonski krug, kako bismo naglasili važnost rada koji podrazumeva da nema prvog i poslednjeg, da svi učestvujemo – razmenjujući svoje stavove i što je najvažnije da jedni druge gledamo u oči i da među nama nema prepreka bilo koje vrste!

Stariji osnovci, članovi slobodne nastavne aktivnosti „Čuvari prirode“ su se družili sa predškolcima u njihovom dvorištu – sa ciljem da kod njih razviju empatiju i odgovornost prema životinjama od najmlađeg uzrasta. Učestvovalo je pet „Čuvara“ i 20 predškolaca.

I kao šlag na torti smo, sa  petacima, šestacima i osmacima, na terenima škole u divnom sunčanom danu, obeležili Dečju nedelju – pod sloganom „Dete je dete da ga volite i razumete šta mu je sve uskraćeno togom pandemije“. Bio je to zajednički čas srpekog jezika, stihova, glume i međugeneracijskog druženja sa  oko 55 što dece različitog uzrasta, što odraslih. 

Ovo je samo jedna zaokružena celina PANDEGOGIJE & EKOLOGIJE. Mi nastavljamo dalje da učimo u prirodi, od prirode i o prirodi,  samo čekamo lepše dane i jesenje boje koje će nas izmamiti iz učionica…

Neca Jović

stručna saradnica
spec.za metodiku GV-a
pedagoška savetnica